تجربه گذشته ؛آموزگارآینده

تجربه گذشته ؛آموزگارآینده

این کتاب، هفتمین اثر چاپ شده این‌جانب می‌باشد که در اردیبهشت سال 1403 به چاپ و نشر رسیده است.

 البته بخش دوم این اثر در اواخر سال 1401 طی یک فرآیند خاص در نخستین فراخوان عمومی وزارت رفاه در جشنواره ملی تاریخ شفاهی بازنشستگان به عنوان یکی از برگزیدگان برترکشوری مورد پذیرش و تشکر ویژه قرار گرفت و در چکیده مجموعه آثار برتر نیز به چاپ رسید. 

  این کتاب مشتمل بر 3 فصل است. 

1. فصل اول آن پیرامون آیین خاطره نگاشته شده است. در این فصل به مفاهیمی چون؛ خاطره، اهمیت تاریخ شفاهی، خاطره‌درمانی، فراموشی خاطره، مرزبندی بین گذشته، حال و آینده و همین طور اصول و قواعد خاطره‌نویسی اشاره شده است.

2. فصل دوم کتاب پیرامون آیین عبرت، عبرت آموزی، ویژگی‌های عبرت، پیام‌های تربیتی عبرت، اهمیت ثبت حوادث و نمونه‌هایی از خاطرات پیامبر اسلام(ص) برگرفته از اندیشه امام علی(ع) نکاتی مهم و موجز آمده است.

3. فصل سوم کتاب که مهم‌ترین پیام این اثر است و بیشترین صفحات آن را به خود اختصاص داده است، پیرامون بیان برگزیده‌ای از مجموعه ای خاطرات زمان خدمت (31 سال) در آموزش و پرورش و وزارت علوم بوده است که به صورت سؤال و جواب بین اعضای خانواده و شخص نویسنده به شکل شفاهی انجام پذیرفته و سپس به رشته تحریر و ارایه کتاب کنونی در آمده است.

همه ما به نیک می‌دانیم که هر انسانی ولو با شغل آزاد و حتی کارگری و... به صورت روزمره شاهد اتفاقات و حوادث جدیدی پیرامون محیط کاری و زندگی خویش هست. گاهی خود عامل و خالق حادثه نوینی است و گاهی در مقام شاهد حوادث تلخ و شیرین دیگران را نظاره می‌کند و یا می‌شنود. همه این قالب‌ها بستری را می‌آفریند که خود و آدم‌های پیرامون خود را به فرآیند تأثیر و تأثر دعوت نماید. از نظر ادیان الهی و نیز روان‌شناسان متقدم و متأخر به این پدیده مهم به خوبی اشاره شده است؛ چرا که انسان، خواهی نخواهی موجودی اجتماعی است و از مشاهده اتفاقات تلخ و ناگوار رنج می‌برد و بعکس از حوادث شیرین لذت و بهره می‌گیرد. اهمیت این موضوع این است که انسان عاقل و مثبت‌اندیش در این عرصه تلاش می‌کند از اتفاقات تلخ و شیرین گذشتگان (به صورت نقلی و یا مکتوب) و از تجربیات هم‌عصران خویش برای بهبود زندگی عبرت بگیرد. در این راستا محال است همه جریانات زندگی فردی در کامیابی ها و یا در حصر شکست‌ها و تلخی ها قرار گرفته باشد بلکه اصول حاکم بر طبیعت و جریانات زندگی به هر دو مقوله تلخ و شیرین مربوط می‌شود. بنابراین به هر دو شکل آن می‌تواند برای دیگران و بنا بر مقتضیات خاص زمانی و حتی مکانی تأثیرگذار باشد. این پدیده مهم انسانی مورد توجه ویژه قرآن و تبیین پیشوایان دین قرار گرفته است. قرآن کریم به کرات انسان‌ها را به تفکر از زندگی پیشینیان اعم از پیروزی ها و شکست ها دعوت نموده است که از تجربیات تلخ و شیرین آنان عبرت کسب کند و در جای خود در زندگی بالضروره به کار گیرد و استفاده نماید. راه های درست و هدفمند را تجربه کند و از راه های منحرف و ناگوار که زندگی را پرمخاطره و از هدف اصلی دور می کند با شناختی که حاصل نموده بپرهیزد. در خاتمه باید گفت؛ مطالعه برخی از مجموعه خاطرات آمده در این اثر که آمیخته‌ای از نکات عبرت‌آمیز (شاد و حُزن) می‌تواند سهمی کوچک  در بیان عبرت‌دهی وعبرت‌گیری داشته باشد.

مطالعه این کتاب را به چه کسانی پیشنهاد میکنید؟

از آن جایی که محتوای کتاب متنوع و بسیار سلیس و غالباً به شکل خاطره‌گویی بیان شده است و از طرفی  هر خاطره‌ای پیام و یا پیام‌های خاص خودش را در بردارد؛ بدون شک برای تمام سطوح سنی  قابل استفاده است. 

  • تالیف: یداله چوپانی
  • قطع کتاب: رقعی
  • تعداد صفحات:222 صفحه
  • شابک:9786227799576
  • ناشر:یادگار اندیشه – قم
  • زبان کتاب: فارسی
  • تاریخ چاپ:اول-1403
  • ارتباط با نویسنده:y_chopani0124@yahoo.com
بخشی از کتاب

 خاطرات همان کلماتی گسترده و دامنه داری هستند که بخشی از آنها کارآمد نیستند و بایستی به جای آنها کلماتی کارآمد را گزینش کرد تغییر روش دادن در زندگی و گام در دنیایی دیگر ،خود میتواند شما را از خاطرات ناکارآمد به دور سازد. 

خاطرات ناکارآمد در یک مکان خاصی اتفاق میافتند و با شما بزرگ میشوند بنابراین، مهاجرت از آن مکان و انتخاب مکانی جدید با یافته و دریافته هایی ،نو خود میتواند به شما در جهت فراموش کردن خاطرات ناکارآمد کمکی شایان و درخور توجه باشد. مطالعه مناسب و متناسب با عقاید و باورداشتهای شما خود میتواند کمکی باشد در جهت برون رفت از خاطرات ناکارآمد ،مطالعه ذهن شما را عوض میکند و شما را با دنیایی از کلمات و جهان کلمات آشنا میکند که این کلمات میتوانند با مفاهیمی سازنده،جایگزین کلمات قبلی در ذهن و حافظه شما شوند.

خاطره درمانی در روان شناسی و تأثیر آن بر بهبود و درمان مشکلات روحی 

خاطره گویی تخلیه هیجانات و برون ریزی احساسات است. این عمل که یکی از فنون است هدفش بیان احساسات مثبت و منفی و کاهش استرس و اضطراب میباشد. استفاده از این فن در سنین بزرگسالی به خصوص در دوران سالمندی بسیار مؤثر و کارآمد است. خاطره گویی در واقع مداخله ای روانی اجتماعی و با هدف کمک به کیفیت زندگی سالمندان برای سازگاری با تغییرات زندگی است.

خاطره درمانی؛ به افراد کمک میکند تا برخلاف آسیبهای حافظه ای، مجدداً با دیگران ارتباط برقرار کنند. همان طور که قبلاً گفته شد خاطره گویی یک روش مناسب برای افراد بزرگسال و مسن میباشد افراد با افزایش سن احساس ترک شدن و عدم ارتباط با دیگران را دارند این فن در روان شناسی به آنها کمک میکند تا احساس کنند شنیده میشوند دیده میشوند و برای دیگران با ارزش هستند این روش، بخشهای خاصی از مغز را در نظر میگیرد و تحریک میکند که مربوط به خاطرات بلندمدت شخص

بررسی خاطرات یک اصل روان درمانی است که ابتدا باید خاطرات گذشته به زمان حال آورده شوند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند و با کمک خود فرد درمان شوند در دایره خاطرات روان شناختی هر فرد مجموعه ای از زخمها غصه ها و شادیها و عقده ها وجود دارد این گره ها نیازمند درمان اساسی میباشند گاهی با استفاده از یادداشتها و نوشتن نامه ها میتوان خاطرات خود را به آگاهی آورد و با نوشتن و یا گفتن انواع احساس های هیجانی ناسالم از ناخودآگاه حذف کرد و با برون ریزی حالات غمگین خود به فردی فعال و شاد تبدیل شد نوشن خاطرات دیروز و امروز زهر و تلخی احساس خشرم، گناه و تنهایی و... را می گیرد و در بلند مدت منجر به افزایش خودشناسی میشود.

خاموشی یا فراموشی خاطرات؟

حافظه به صورتی فوق العاده در همه موجودات هستی وجود دارد. حتی در جامدات استعدادی وجود دارد که خواص خود را حفظ میکنند و در جهت خاصی که اساس آنها بر آن استوار است حرکت میکنند این مسئله به گونه غریزی در حیوانات آشکار است و در گیاهان نیز مشاهده می.شود در این میان قویترین حافظه در انسان نهفته است ولی در همه افراد یکسان نیست حدود ۹۹ درصد مردم از توانمندیهای شنوایی بینایی لامسه و چشایی متعادلی برخوردارند و حافظه هایی متوسط تا عالی دارند اما شیوه های بهره گیری و انواع آن را نمیدانند حتی کهنسالان و افرادی که از گندی حافظه رنج میبرند میتوانند با پشتکار و شناخت نوع حافظه خویش به بازیافت آن بپردازند. نکته مهم این است که عموماً وقتی سن بالا میرود یادگیری انسان بینشی تر میشود بر خلاف سنین آغازین زندگی که حافظه و یادگیری دقیق است ولی در سنین بالا تا مطلب درک نشود و منظم در اختیار حافظه قرار نگیرد حافظه آن را نمیتواند حفظ کند و در موقع لزوم تحویل دهد زندگی دانشمندان بزرگ نشان میدهد بسیاری از آنان از روش یادگیری یاد سپاری و بهره گیری بهینه از حافظه بهره میگرفتند و آن را به طریق شایسته به کار می بردند امام صادق (ع) در پاسخ به سؤال شاگردش جابربن حیان فرمودند: مسئله فراموشی یک مسئله همگانی .نیست آنچه فراموشی میآورد به کار نینداختن نیروی یادسپاری است زیرا نیروی یادگیری چون نیروهای دیگر بدن انسان است و باید به کار گرفته شود تا نیرومند شود. جوان نیز اگر حافظه خود را نشناسد و به خوبی از آن بهره نگیرد به ضعف حافظه دچار میشود

به هر حال خاطرات از خانواده گذشته محسوب میشوند و گذشته را هم نمیتوان فراموش کرد اگرچه بایستی به حال و آینده فکر کرد اما گذشته بخش جدا ناپذیری از زندگی ما می.باشد ..

 

   درباره بازنشسته اهل قلم

یداله چوپانی

 متولد ۲ آبان ۱۳۴۰

بازنشسته وزارت علوم(دانشگاه پیام نور )

عضوهیات علمی الهیات و معارف اسلامی دانشگاه پیام نور

چاپ قریب به ۴۵ مقاله علمی در مجلات معتبر داخل و خارج کشور 

  کتابهای منتشر شده

اخلاق اسلامی و سیاسی در نهج البلاغه

سیمای عرفان در قرآن و سنّت

اهل بیت(ع)؛ تفسیر و آسیب شناسی فهم قرآن کریم

امثال القرآن

دین و شادمانی

اسلام و غرب در عصر جهانی شدن


 دوست عزیز! کتاب_باز فروشگاه نیست و هدف آن معرفی بازنشستگان اهل قلم و کتابهای ایشان است.صندوق بازنشستگی کشوری در زمینه خرید و فروش کتاب هیچگونه فعالیتی ندارد.

دانلود

فایل راهنمای ارسال آثار

سه شنبه ۶ شهریور ۱۴۰۳
09:24
منبع: صندوق بازنشستگی کشوری
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید